Koordinator 

Jandi Hallin född 1983 bor i Göteborg och är anställd av föreningen WWOOF Sverige på 45% och delar kontor med ett 20-tal andra likasinnade föreningar på grönsakstorget i Göteborg. Han studerar även till lärare på heltid vid Göteborgs Universitet. Han initierade WWOOF i Sverige 2005 och har byggt plattformen www.wwoof.se tillsammans med webbyrån Organic Bloom. Han har sedan dess varit engagerad i WWOOF globalt både som volontär, gårdsvärd och koordinator och brinner för möjligheterna hela organisationen innebär för ca 120 000 människor per år. Som engagerad i det tidigare relativt lösa och spretiga nätverket WWOOF var han med och formade paraplyorganisationen FoWO (Federation of WWOOF Associations) som är den övergripande organisationen som har till uppdrag att stödja de nationella föreningarna som utgör WWOOF. FoWO har två anställda Amanda Pearson (UK) Basil Black (IT) och Pam Young (CA) och en egen styrelse som består av koordinatorer från alla världsdelarna. FoWO äger rättigheterna till namnet WWOOF och arbetar för att utveckla en struktur och standard för nätverket. FoWO driver platformen www.wwoof.net samt www.wwoofindependents.org där det gårdsvärdar listas som befinner sig i ett land som inte har en egen nationell förening.

Man skulle kunna tro att WWOOF driver sig av sig själv på samma sätt som att man kan tro att en bondes grönsaker och djur sköter sig självt men i själva verket uppstår det en hel del arbete mellan sådd och skörd för att inte tala om arbetat med att bereda marken och distribuera produkterna till kunderna.

Förutom att ha byggt plattformen som WWOOF Sveriges medlemmar använder sig av sköter Jandi administrationen, support via Uservoice, telefon, attesterar räkningar som betalas ut av ekonomibyrån ArkivRedovisning och marknadsföringen genom sociala medier dvs. Facebook, Instagram, Youtube osv. Han intervjuar även de gårdsvärdar som ansöker om att få vara med i föreningen och ser till att alla gårdsvärdar har koll på hur det kan förhålla sig till plattformen och mottagandet av volontärerna. I tillägg modererar han referenserna som kommer in i takt med att volontärer varit på gårdarna samt ser till att eventuella negativa referenser eller klagomål blir utredda och hörda. Då det relativt få negativa klagomål ibland kan vara både komplicerade och svåra att reda ut har han en referens-kommité till hjälp vid behov. WWOOF har många medlemmar varje år från alla delar av världen och alla har olika frågor och bagage med sig. Frågorna handlar om allt mellan himmel och jord men även försäkring, visum, regler, hur man reser i Sverige, vad man får och inte gör på en gård. Hur gammal ska man vara och kan man ta med sig sin hund till gården. Det mesta finns nu beskrivet på hemsidan men det är långt ifrån alla som läser informationen på hemsidan. Ibland sker oväntade saker som att plattformen kraschar på grund av t ex för hög belastning pga av t ex flyktingkris och ibland försvinner en WWOOFare och samtal med oroliga föräldrar kan bli långa. Ibland ringer journalister, myndigheter och en och annan scoutkår med frågor utöver det vanliga.

Vart tredje år har FoWO möte i en ny världsdel där alla koordinatorer samlas för att diskutera utvecklingen av organisationen. Samt vartannat år samlas Europeiska länders koordinatorer för att diskutera europeiska frågor. Mötena hålls som regel på en WWOOF gård. År 2008 anordnade Jandi det europeiska WWOOF mötet i Värmland, Sverige.

Arbetet med WWOOF är otroligt givande och roligt och lever verkligen upp till det akronymet utlovar. Världsomspännande möjligheter på ekologiska gårdar.

(2017-04-08)